Hvor ofte skal du have din bil til service?

Have-nybegynder? Bare rolig. Det er ikke svært!
maj 12, 2020
Unik indretning er det nye sort
maj 22, 2020
Show all

Hvor ofte skal du have din bil til service?

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvor ofte skal du have din bil til service?

Det er nødvendigt for alle biler at komme til serviceeftersyn i deres levetid. Det er vigtigt, fordi det er med til at opretholde sikkerheden for dig og dine medtrafikanter.

Kører du i en bil af et bestemt mærke, så ær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at opretholde fabrikantens krav til eftersyn, hvis du vil sikre, at din bil ikke falder i værdi. Det kommer naturligvis an på, hvilken bil du kører i. Men hvis du fx har en Mazda, så husk at du skal til en autoforhandler, der tilbyder specifik Mazda service. Det betyder nemlig, at du er sikker på, at værkstedet servicerer og reparerer din bil på samme måde, som producenten ville have gjort – og de ved trods alt bedst, hvordan deres produkt skal behandles.

Hvor ofte til bilen til service?

Det kan variere meget, hvor ofte en bestemt bil har brug for at komme til eftersyn. Det kommer fx an på, hvor gammel bilen er, og hvor meget du har kørt i den.

Intervallet for serviceeftersyn målt i kilometer, kan variere helt mellem 5.000 og 50.000 km. Det mest almindelig er dog, at du bliver kaldt til eftersyn, når du rammer et sted mellem 10.000 og 30.000 km. Hvis du på et helt år kører mindre end 10.000 km, kan der i stedet for træde et års-interval i kraft, som dikterer, hvornår det er tid til eftersyn. Det kan fx være hvert år eller hvert andet år.

Hvilke typer af eftersyn findes der?

Generelt kan man sige, at der findes tre typer af serviceeftersyn. Det mest grundlæggende eftersyn kaldes olieservice. Ved en olieservice vil mekanikeren udskifte olie og –filter. En olieservice kan også indebære kontrol af bremse- og kølervæske, smøring af døre og desuden kontrol og eventuel justering af lys og dæktryk.

Det lidt mere omfattende servicetjek, som dog stadig kaldes det “lille eftersyn”, omhandler som ovenstående også olie- og filterskift. Derudover vil mekanikeren ofte gennemgå en inspektion af bilens lys, lygter, visker, instrumenter, og så vil han oftest smøre døre og klapper. Derudover vil tjekket også involvere kontrol og justering af dæktryk og en vurdering af dækmønster/slitage, en inspektion af udstødningssystem, et visuelt tjek af bilens bremseevne og sidst men ikke mindst: en prøvekørsel, hvor der tjekkes for eventuelle problemstillinger.

Sidst – men modsat mindst – er det store eftersyn. Det store eftersyn indebærer sædvanligvis samme tjek og kontrol som det lille servicetjek, men derudover adskilles, renses og smøres bremser også, og bagtøjs- og gearolie, brændstof- og pollenfilter udskiftes. I nogle tilfælde vil mekanikeren også justere bilens ventiler.