Hvad skal en have koste?

Inspiration: Hængekøjen vender tilbage til indretningen
maj 10, 2020
Hvor ofte skal du have din bil til service?
maj 18, 2020
Show all

Hvad skal en have koste?

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

De fleste danskere når at flytte eller bygge nyt i løbet af deres liv. Og med til boligen følger der ofte en have. Men hvad koster det egentligt at anlægge sådan en have?

Tegninger og planer

Der findes flere måder, hvorpå du kan planlægge din have.

Du kan vælge at søge inspiration og finde guides til haveanlæggelse online. Der findes mange forums for haveentusiaster, ligesom du kan vælge at finde billedmateriale at agere ud fra. Det forsyner dig ikke med en egentlig plantegning over haven, men giver dig mulighed for selv at foretage kvalificeret planlægning.

Afhængigt af dit budget kan du også søge hjælp. Du kan kontakte en anlægsgartner, som kan hjælpe dig med både planlægning og udførelse af opgaverne. En anlægsgartner kan forvandle selv øde områder til flotte oaser med liv og glade dage. Her får du professionel rådgivning og kan få dine drømme realiseret af selvsamme firma.

Alternativt kan du også henvende dig til en planteskole. Princippet er det samme som ved at tilkalde en anlægsgartner, men du får samlet set typisk en billigere løsning.

Hvis du gør det selv

Hvis du får planteskolens fagfolk eller en anlægsgartner til at ordne haven, skal du ikke foretage dig noget selv og kan trygt overlade projektet.

Skal du selv anlægge haven, bør du måle din have op og inddele den i zoner. Når du planlægger din egen have, er det fristende at tænke i store løsninger med masser af blomster og planter, men er det realistisk at passe? Du bør altid opstille dine planer overfor den tid, du påtænker at bruge på arbejde i haven.

Materialerne

Hvis du hyrer en havearkitekt eller anlægsgartner, vil de kunne stå for at skaffe materialer. Ved større projekter kan de typisk gøre det billigere, da de kan handle hos grossister. Derved slipper du for fordyrende mellemled.

Gør du det selv, kan du også vælge at se efter brugte materialer. Der er mange penge at spare, hvis du f.eks. anskaffer brugte, men velholdte fliser kontra at købe helt nye. Er det tilfældet kan du lave en flot have på 500 kvm fra 20.000 kr. og op.

Ønsker du at få en havearkitekt til at lave en plantegning, koster det typisk fra 5000 kr., mens en anlægsgartner kan arbejde på timepris (typisk omkring 500 kr. i timen inkl. moms) eller afgive en overordnet projektpris.