Have-nybegynder? Bare rolig. Det er ikke svært!

Inspiration: Hængekøjen vender tilbage til indretningen
maj 10, 2020
Hvor ofte skal du have din bil til service?
maj 18, 2020
Show all

Have-nybegynder? Bare rolig. Det er ikke svært!

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Er du ny i haven? Så kan det være svært at vide, hvor man skal starte. Haven kan være alt fra et helt åbent lærred til en tætvokset jungle.

Er der tale om en helt bar mark, der skal dyrkes og tilpasses, kan det være en god idé at bestille en havemand, men du kan naturligvis også selv søge inspiration og få anlagt en have efter dit helt eget hoved.

Derfor er det vigtigt at planlægge haven

Det er meget vigtigt, at man får anlagt sin have ordentligt fra starten af. Årsagen er, at det kan være svært at lave om, når først den er etableret.

Dertil skal du også overveje, hvordan du vil anlægge f.eks. terrasse, da den typisk lever i forlængelse af haven.

Du bør med andre ord lægge en plan for, hvordan du vil have at haven ligger i forhold til sol og skygge, samt hvordan den skal bruges. Har du børn, kan du forvente leg og boldspil i haven, hvilket betyder, du bør overveje hvor tæt du vil plante.

Tænk desuden over, hvor meget tid, du har til rådighed. Det skal gerne være en fornøjelse at gå i haven, og ikke en sur tidsrøvende pligt.

Når du har gjort dig nogle overvejelser omkring haven, kan du gå i gang med mindre områder ad gangen. Det er som regel at foretrække, hvis der er steder, der er nemme at tage sig af, så man ikke har en masse arbejde til samme tid.

Notér din plan. Skal der fældes træer og fjernes buske for at skabe plads? Hvor stor skal græsplænen være og hvilken type planter skal du have?

Særligt ved valg af de planter, du skal passe, bør du vælge nogle nemmere typer, indtil du har mere erfaring.

Gode begyndervalg er nemme stauder, der er flerårige planter, som blomstrer op samme sted. Blomstrende buske er også et godt valg, da syren, sommerfuglebusk, hortensia og lignende er flotte buske, som ikke byder på alverdens arbejde. Plant dem gerne tæt op ad græsplænen for en flot overgang, der er let at passe.

Frugttræer og bærbuske er ligeledes gode begyndervalg, da de ikke kræver den store mængde arbejde. Ribs, solbær, stikkelsbær og hindbær er gode valg – og som bonus kan du spise lækre bær eller forsøge dig med din egen marmelade. Skal du plante træer, er æbletræet en sikker vinder.

Hvad med alt det andet?

En have behøves naturligvis ikke kun at bestå af træer, buske og planter.

Hvis du planlægger at gøre godt brug af din have – og har pladsen – kan du også indarbejde pynt eller opholdssteder i den.

Elsker du f.eks. at stå foran grillen, hvorfor så ikke få en grillpavillon til haven så du kan nyde aktiviteten mere end blot i knagende solskin? Drømmer du om en flot have med et blafrende dannebrogsflag i baggrunden, hvorfor så ikke få en smuk hvid flagstang?

Der er mange muligheder for at pynte haven eller give din nye brugsmuligheder. Det kan være i from af alt fra havepavilloner til bassiner og meget mere.

God fornøjelse med dit haveprojekt.